fbpx

Γάμος

Προϋποθέσεις γιά ένα υγιή γάμο

 

gamosΠολλά έχουν γραφτεί για το πόσο δοκιμάζεται ο θεσμός του γάμου στις μέρες μας. Στόχος του άρθρου αυτού δεν είναι να αναλύσει το θέμα αυτό για άλλη μια φορά. Απλά θα προσπαθήσει να ρίξει λίγο φως στα επί μέρους εκείνα θέματα που μπορούν να λειτουργήσουν σαν προϋποθέσεις για έναν υγιή γάμο.

 Δώσε αυτά που θέλεις να πάρεις.

Αν ήθελα να είμαι λακωνική θα μπορούσα να αρκεστώ στο παραπάνω απόφθεγμα. Τεράστια ισορροπία προκύπτει όταν κανείς δίνει στο διπλανό του αυτό που θέλει να εισπράξει. Σημαίνει πως το έχει και το μοιράζει. Άρα αφού θα υπάρχει άπλετο γύρω του θα επιστρέψει και σ’ αυτόν. Τι θέλεις από τον σύντροφό σου;  Νοιάξιμο, φροντίδα, αγάπη, τρυφερότητα, ρομαντισμό, επικοινωνία, κατανόηση, συνεργασία; ΔΩΣΤΑ!!!

Κοινή τοποθέτηση ως προς τον θεσμό.

Προϋποθέτουμε λοιπόν πως οι  διαθέσεις και των δύο είναι θετικές ως προς τον γάμο. Αν ο ένας διάκειται θετικά και άλλος ξεκινά λονχιζόμενος το αρνητικό αποτέλεσμα δεν θα αργήσει να φανεί.

Κατάλληλες συμπεριφορές

Πολλές φορές στο βωμό της οικειότητας που αναπτύσσεται στο ζευγάρι θυσιάζονται ηθελημένα και αθέλητα πάρα πολλά που δεν χρειάζεται να θυσιαστούν. Είναι πολύ βοηθητικό όταν φέρεται ο ένας προς τον άλλον σαν να είναι VIP. Γιατί άραγε εμείς οι άνθρωποι φερόμαστε με καλούς τρόπους στους ξένους και όχι στους δικούς μας;

Διαφωνία με σεβασμό.

Είναι βέβαιο πως δεν υπάρχει συνύπαρξη χωρίς διαφωνία. Το θέμα λοιπόν δεν είναι στο αν έχουμε διαφωνίες αλλά στο πώς είναι οι διαφωνίες αυτές. Ας υπάρχει πάντα στο μυαλό και των δύο ότι «μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ότι διαφωνούμε». Αυτό δίνει αμέσως μια άλλη ποιότητα στη διαφωνία.

Το φλερτ δεν σταματά ποτέ.

Οι περισσότεροι γάμοι ξεκινούν από το φλερτ αλλά όλοι άνδρες και γυναίκες το ξεχνούν πολύ γρήγορα ,,,, τουλάχιστο για τον σύντροφό τους. Μπορεί να το θυμούνται για άλλους ….

Επικοινωνία σε βάθος την κατάλληλη στιγμή.  

Δεν αρκεί να επικοινωνούμε απλώς. Επιβάλλεται να επικοινωνούμε σε βάθος. Και αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να επικοινωνούμε σε βάθος την κατάλληλη στιγμή. Τούτο  σημαίνει πως σε γνωρίζω τόσο που ξέρω πότε είσαι σε θέση να ακούσεις αυτό που έχω να σου πω. Ακόμη σημαίνει σε νοιάζομαι τόσο που θέλω να σε διευκολύνω να έχεις το δικαίωμα να μην θέλεις να ακούσεις, πάντα. Θα επικοινωνήσω λοιπόν την αλήθεια μου σε σένα όταν θα έχω τη βεβαιότητα πως είναι η κατάλληλη για σένα στιγμή.

Κοινοί έξοδοι.

Καλή η ελευθερία και η αυτοδιάθεση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό.  Όμως όταν ένα ζευγάρι έχει καταλήξει να μην έχει καθόλου κοινές εξόδους μοιάζει σαν να μην επιζητά ο ένας την παρέα του άλλου. Μοιάζει σαν να μην υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα. Μοιάζει σαν να μην υπάρχει καθόλου η έννοια του συνοδοιπόρου ή του φίλου.

Κοινή οικονομική διαχείριση.

Δεν είναι δυνατόν να μοιράζεται κανείς το κρεβάτι του και να μην μοιράζεται το πορτοφόλι του. Τα ζευγάρια που δεν έχουν κοινή οικονομική διαχείριση δεν μπορεί παρά να αποξενώνονται σιγά σιγά αλλά σταθερά.

Αποταμίευση.

Πέρα από την ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει και που ίσως είναι το ζητούμενο σε πολλούς ανθρώπους, η αποταμίευση οδηγεί και σε κοινούς στόχους και όνειρα.  Αυτά με τη σειρά τους οδηγούν στη συνεργασία.

Σεξουαλικότητα.

Τι να πρωτοπεί κανείς για ένα τόσο σημαντικό παράγοντα μιας συζυγικής σχέσης. Είναι αυτό που χρειάζεται να λειτουργεί σαν φλόγα. Άλλοτε φουντώνει και σε συνεπαίρνει και άλλοτε σιγοκαίει. Αρκεί να μη σβήσει!

Κοινοί φίλοι.

Μπορεί δυο άνθρωποι να προέρχονται από διαφορετικούς τόπους, συνήθειες, κουλτούρες, μόρφωση. Μπορεί να κάνουν διαφορετική δουλειά, να έχουν διαφορετικό ταμπεραμέντο όμως το καθήκον της φιλίας χρειάζεται να είναι το ίδιο σημαντικό και για τους δύο. Οι κοινοί φίλοι ενώνουν. Οι κοινοί φίλοι δημιουργούν την κοινή ιστορία ανάμεσα σε δυο ανόμοιους ανθρώπους.

Ισότιμοι κανόνες.

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τους δύο.  Δεν μπορεί να λειτουργήσει μια συνεργασία όταν ισχύουν άλλοι κανόνες για τον έναν και άλλοι για τον άλλον. Όποιοι και αν είναι λοιπόν οι κανόνες για κάθε ζευγάρι ας είναι κοινοί και για τους δυο.

Ευτυχία και όχι επιτυχία

Συνήθως η επιτυχία μετριέται με την ύλη. Η ευτυχία είναι πιο άυλη, πιο ιδεολογική. Το τραγούδι, ο χορός, η μουσική, η διασκέδαση, το παιχνίδι, φέρνουν χαρά και η χαρά είναι πολλές φορές πολύ κοντά στην ευτυχία.

Πλησίασμα και όχι απομάκρυνση.

Ας προσπαθούν και οι δύο να πλησιάσουν και όχι να απομακρυνθούν. Είναι εύκολο στην αρχή. Όχι πως δεν γίνεται και αργότερα, μόνο που θέλει περισσότερη προσπάθεια και από τα δύο μέρη.

Εμπιστοσύνη

Το να εμπιστεύομαι τον σύντροφό μου σημαίνει πως εμπιστεύομαι τον εαυτό μου. Αφού τον επέλεξα και θέλησα να μπω σε μια τέτοια σχέση κοντινότητας η έλλειψη εμπιστοσύνης αν μη τι άλλο είναι σχήμα οξύμωρο.

Όχι ψέματα.

Ε! τώρα αν μιλάμε για ψέματα ανάμεσα σε ενήλικες που από μόνοι τους αποφάσισαν να μπουν σε σχέση γάμου, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την όλη κατάσταση και να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικό. Μια σχέση οποιασδήποτε μορφής δεν μπορεί ποτέ να στηριχθεί σε ψέματα.

Κοινωνικό ενδιαφέρον.  

Βασική προϋπόθεση για την υγιή δομή της προσωπικότητας. Το να νοιάζομαι για τους διπλανούς μου, για την πόλη μου, για το περιβάλλον, είναι θέμα που επιβάλλεται για τον καθένα ξεχωριστά. Αν αυτό γίνεται από κοινού φέρνει το ζευγάρι ακόμη πιο κοντά και ακόμη του δίνει την ευκαιρία να αντλεί δύναμη από ομάδες κοινής αποδοχής.

Σεβασμός στις προσωπικές δραστηριότητες.  

Χρειάζεται ο κάθε σύντροφος να σέβεται και να διευκολύνει τον άλλον στα προσωπικά του ενδιαφέροντα. Δεν είναι απαραίτητο να τα κάνουν όλα μαζί.

 

Είθε οι νέοι να αναζητούν τους συντρόφους τους με κριτήρια περισσότερο πνευματικά και λιγότερο υλικά. Άλλης ποιότητας κοινωνία θα προκύψει μια και ο κεντρικός της πυρήνας που είναι η οικογένεια θα έχει να επιδείξει μια άλλη μορφή συνεργασίας συνύπαρξης και συνδημιουργίας.

 

Ερατώ Χατζημιχαλάκη – Οικογενειακή Σύμβουλος

www.allazo.gr    -  www.elpidohori.gr